FÖR LÄRAREN: Bakgrund, anvisningar och nerladdningsbara material
2. Psykisk hälsa och främjandet av den
Vad är psykisk hälsa?
Psykisk hälsa är en väsentlig del av hälsa och välbefinnande. Enligt WHO:s definition är psykisk hälsa ett tillstånd av välbefinnande, där en person kan se sina egna förmågor och klara av utmaningar som hör till livet, samt arbeta och ge sin egen insats i gemenskapens verksamhet. ”Målet med främjandet av psykisk hälsa är att stödja positiv psykisk hälsa genom att stärka psykiskt välbefinnande, kompetens och motståndskraft och genom att skapa boendeförhållanden och en miljö som är stödjande” (WHO 2004).
Psykisk hälsa som livskompetensrelaterat begrepp innebär att psykisk hälsa förstås som en resurs, som hjälper oss att klara av vardagen, arbeta och lära oss nya saker, komma överens med andra och må bra. Psykisk hälsa hjälper oss att kontrollera tillfällig ångest och acceptera förändringar i våra liv. Man kan lära sig och stärka dessa färdigheter under alla skeden av livet.
”Det finns flera begrepp för positiv psykisk hälsa, men gemensamt för dem är att de i olika grad betonar individens
- psykiska resurser (till exempel förmåga att möta motgångar),
- möjligheter att påverka sitt eget liv,
- hoppfullhet och livskompetens,
- tillfredsställande sociala relationer samt
- en positiv uppfattning om sig själv och sina utvecklingsmöjligheter (till exempel god självkänsla).
Positiv psykisk hälsa omfattar ett emotionellt (känslor), psykologiskt (positiv aktivitet), socialt (relationer till andra och samhället), fysiskt (fysisk hälsa och kondition) och andligt (känsla av mening med livet) välbefinnande.
Positiv psykisk hälsa har konstaterats ha samband med till exempel bättre fysisk hälsa, bättre livskvalitet, högre skolprestationer och positivt hälsobeteende.”
Källa: THL 2020. Positiv psykisk hälsa (på finska)