FÖR LÄRAREN: Självkännedom och styrkor
Startsida: | MIELI | RIKU | SEKASIN |
Kurs: | Körkort i psykisk hälsa, åk. 1-2 |
Bok: | FÖR LÄRAREN: Självkännedom och styrkor |
Utskrivet av: | Vierailija |
Datum: | söndag, 24 november 2024, 21:51 |
1. Själkännedom
Hur kommer en god självkänsla till synes hos ett barn?
2. Självkänslan utvecklas genom växelverkan
En elevs jagbild och självkänsla påverkas i synnerhet av de människor och grupper som omger eleven. Det är avgörande för utvecklingen av självkänslan i vilken utsträckning eleven känner tillhörighet med till exempel sin vänkrets, klass, skola och familj. En trygg klassgemenskap är den bästa grogrunden för självkänslan i skolan. Att hamna utanför gruppen har negativ inverkan på självkänslan.3. Temperamenten och styrkorna
Lär känna temperamenten!
Temperament innebär individens medfödda kapacitet och förmåga som bestämmer typiska reaktionssätt och beteendestil för just den personen. Inget temperamentsdrag är bättre eller sämre än ett annat. Temperamentsdrag beskrivs ofta i en skala från hög till låg. Temperamentstendenser kan påverkas av uppväxt och kultur, men själva temperamentet förändras ändå inte. Att lära känna sina egna temperamentsdrag ökar elevernas självkännedom och hjälper dem att vara empatiska mot sig själva och uppskatta andras egenskaper som skiljer sig från de egna. Att identifiera och uppmärksamma olika temperament kan också hjälpa vuxna att förstå inlärnings- och interaktionssituationer i skolan. Att bekanta sig med ämnet ger insikter om till exempel att en tyst elev kan vara motiverad och intresserad, även om hen inte aktivt visar det utåt. Eller att det kan finnas en känslighet för yttre stimuli bakom den rastlösa elevens handlingar.
Styrkorna i centrum
Skolans verksamhetskultur och lärare kan stärka och stödja utvecklingen av elevens självkänsla. Barn och unga behöver beröm och någon som lyssnar. Genom att identifiera sina styrkor och vidareutveckla dem lär sig barnet att använda sina styrkor även i utmanande situationer. Genom att visa förtroende för en elevens förmågor ger den vuxna inspiration till eleven att lära sig mer och stärka hens positiva självbild. Fostrarnas roll är att tillhandahålla inlärningsförhållanden som hjälper eleven att delta och utvecklas individuellt som en del av samhället. Det är bra att komma ihåg att eleverna också har andra styrkor än de som är relaterade till akademiska färdigheter. Varje barn bör få positiv feedback även utan prestationer. Ett varmt leende och en blick eller yttrande om hur trevligt det är att se barnet idag, kan vara små men betydande sätt att stärka självkänslan.
Källa: Pesonen, A., Nurmi, R. & Hannukkala, M. 2022. En välbefinnande skola. MIELI Psykisk Hälsa Finland rf4. Källor
Källor
Aho, S. & Laine, K. 2002. Minä ja muut. Kasvaminen sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava.
Cacciatore, R., Korteniemi-Poikela, E., Huovinen M. (2009). Miten tuen lapsen ja nuoren itsetuntoa? WS Bookwell Oy, Juva.
Erkko, A. & Hannukkala, M. 2013. Mielenterveys voimaksi. MIELI Suomen Mielenterveys ry.
Hirvonen, R. 2013. Children's achievement behaviors in relation to their skill development and temperament. Väitöskirja. Jyväskylä studies in education, psychology and social research (480). Jyväskylän yliopisto.
Ikonen, P. 2011. Oppimistyylien tunnistaminen eriyttämisen apuna. Vantaan kaupungin Veso-koulutuksen diasarja.
Keltikangas-Järvinen, L. 2004. Hyvä itsetunto. WS Bookwell Oy,
Juva.
Keltikangas-Järvinen, L. 2006. Temperamentit ja koulumenestys. Helsinki: WSOY.
Keltikangas-Järvinen, L. 2008. Temperamentti. Ihmisen yksilöllisyys. Helsinki: WSOY.
Toivakka S., Maasola M. 2017. Itsetunto kohdalleen! Harjoituksia itsetuntemuksen ja vuorovaikutustaitojen oppimiseen. PS-kustannus. Bookwell Oy, Juva.
Uusitalo-Malmivaara, L. (toim.) 2014. Positiivisen psykologian voima. PS-kustannus.