OPETTAJALLE: Turvataidot

Sivusto: MIELI | RIKU | SEKASIN
Kurssi: 3.-4. lk Hyvän mielen taitomerkki
Kirja: OPETTAJALLE: Turvataidot
Tulostanut: Vierailija
Tulostettu: torstai 21. marraskuu 2024, 23.20

1. Turvataidot

Mitä on turvataitokasvatus?

Turvataitokasvatuksessa opetetaan lapsille taitoja, joilla he voivat vähentää riskiä joutumasta kiusaamisen, alistamisen, väkivallan, houkuttelun, ahdistelun ja seksuaalisen hyväksikäytön tilanteisiin tai niihin joutuessaan osaavat suojella itseään ja puolustaa rajojaan. Turvataitokasvatus on uhkaaviin tilanteisiin varautumista ja selviytymiskeinojen oppimista. Sen tavoitteena on myös edistää lasten itsearvostusta ja itseluottamusta, tunne- ja vuorovaikutustaitoja, hyviä kaverisuhteita ja aikuisten antamaa hoivaa ja turvaa.

Turvallisuus on yksi ihmisen keskeisistä tarpeista, johon jokaisella tulisi olla oikeus ja johon ihminen luonnostaan pyrkii. Lasten kasvu- ja oppimisympäristöjen turvallisuudesta huolehtiminen on tärkeää niin persoonallisuuden kehityksen ja emotionaalisen järjestelmän vakiintumisen kannalta kuin myös oppimisen kannalta. Kun lapsi kokee olonsa turvalliseksi, hänellä on halu ja kyky suuntautua kohti ympäristöä avoimella ja tutkivalla asenteella. Turvattomuutta ja epävarmuutta kokiessaan hänen on oltava jatkuvasti varuillaan turvallisuutensa varmistamiseksi. Tämä varuillaan olo häiritsee tarkkaavaisuuden säätelyä, keskittymiskykyä ja tämän myötä myös oppimista.

Kaikki lapset ovat teoriassa alttiita erilaiselle väkivallan ja ahdistelun kohteeksi joutumiselle. Lasten luontainen uteliaisuus, sosiaalisen median ja erilaisten keskustelupalstojen levinneisyys asettavat todellisen haasteen ja riskin erilaiselle lapsen hyväksikäytölle. Aikuisten ei pidä lietsoa riskejä eikä siirtää omia pelkojaan lapsille. Riskit on kuitenkin hyvä tiedostaa, jotta niihin voi vaikuttaa jo mielellään mahdollisimman ennaltaehkäisevästi. Lasten on opittava tunnistamaan uhkatilanteita, saatava tietoa oikeudestaan olla turvassa ja pysyä fyysisesti koskemattomana sekä harjoiteltava keinoja itsensä suojelemiseen vahingollisilta vaikutteilta. 

Aikuisten rooli turvataitokasvatuksessa

Lasten turvallisuus ei ole ainoastaan lasten itsensä vastuulla, vaan hyvin pitkälti myös vanhempien ja muiden aikuisten vastuulla.  Huomiota tulee kiinnittää aikuisten kykyyn turvata lapsille kasvurauha. Aikuisten tulee opettaa lapselle vastuunottokykyä sekä lisätä hänen tietoisuuttaan omista oikeuksistaan ja mahdollisuuksistaan. On tärkeää, että lasten ympärillä olevat aikuiset ovat valppaita, osoittavat välittämistä ja kiinnostusta lapsia kohtaan ja käyvät keskustelua lasten suojaamisesta vahingoittavilta ja mieltä järkyttäviltä kokemuksilta sekä sopivat yhdessä elämisen pelisäännöistä ja rajoista. Vanhempainillat voivat olla foorumi tälle keskustelulle.

Yhteisöllisyys ja yhteistyö ovat tärkeitä kulmakiviä turvataitokasvatuksen toteuttamisessa niin huoltajien kuin moniammatillisen tiimin kanssa. Parhaimmillaan turvataitokasvatus toteutuu silloin, kun sitä tehdään oppimis- ja kasvuympäristön kaikissa lapsiryhmissä, esimerkiksi niin että linjanvedot ja käytäntö ovat yhtenäisiä koulun sisäisessä opetussuunnitelmassa. Turvataitokasvatus rohkaisee lapsia kertomaan huolistaan aikuisille ja sen myötä myös aikuiset tulevat herkemmiksi havaitsemaan lasten huolenaiheita ja pahoinvointia. Turvataitokasvatuksen toteuttamisessa on välttämätöntä, että aikuiset sopivat toimintatavoista tilanteissa, joissa huoli herää. 

2. Turvataidot ja lapsen keho


3. Lähteet, kirjallisuutta ja linkkejä


Lajunen, K. , Andell, M. & Ylenius-Lehtonen, M. (2015). Tunne- ja turvataitoja lapsille. THL.

Nurmi, R., Sillanpää, A. & Hannukkala, M. 2017. Hyvää mieltä yhdessä. Käsikirja alakoululaisen mielenterveyden edistämiseen. MIELI Suomen Mielenterveys ry.

Väestöliitto. Turvataidot ja lapsen keho-juliste