3. Oppimisen vaikeudet ja mielenterveys

3. Oppimisen vaikeudet ja mielenterveys

Oppimisen ja koulunkäynnin haasteet voivat olla riskitekijä mielenterveydelle ja koulunkäyntiin sitoutumiselle sekä myöhemmin yhteiskunnassa oman paikan löytämiselle. Erityistä tukea saavien oppilaiden tuen tarpeet ovat hyvin moninaiset, mutta heistä jokainen tarvitsee mielenterveystaitojen systemaattista harjoittelua. Oppimisvaikeudet sekä käyttäytymisen ja/tai sosiaalisen kanssakäymisen haasteet voivat heijastua monella tapaa lasten ja nuorten mielenterveyteen. Oppimisen ja koulunkäynnin pulmien varhainen tunnistaminen, tuen suunnittelu ja pitkäjänteinen toteuttaminen lievittävät merkittävästi haasteita ja sitä kautta edistävät hyvää mielenterveyttä. 

Vertaamalla itseään ikätovereihinsa, erityistä tukea saava oppilas huomaa herkästi olevansa taidoiltaan erilainen ja tekee helposti tulkinnan omasta huonommuudestaan. Näin vaikeudet oppimisessa ja koulunkäynnissä voivat laskea lapsen itsearvostusta ja heikentää käsitystä itsestä oppijana ja tätä kautta vaikuttaa koulumotivaation heikkenemiseen. On tärkeää kiinnittää erityistä huomiota näiden oppilaiden itsetunnon vahvistamiseen sekä auttaa heitä tunnistamaan ja kehittämään omia vahvuuksiaan. Opettajan palaute -niin sanallinen kuin sanatonkin, vaikuttaa siihen, millaiseksi oppilas itsensä arvioi ja mitä hän odottaa itseltään. Oikein mitoitetuilla haasteilla ja tehtävillä vahvistetaan oppilaiden pystyvyyden kokemusta sekä positiivista kuvaa itsestään oppijana ja torjutaan itsetunto-ongelmia.

Hyvän mielen taitomerkki erityisopetukseen on opettajalle käyttökelpoinen työkalu ylläpitää opetusryhmässä systemaattista mielenterveystaitojen harjoittelua ja huolehtia jatkuvasta ryhmäytymisestä. Taitomerkin harjoitusten äärelle on hyvä pysähtyä ja tarttua yhdessä aiheisiin ja ilmiöihin, joita oppilaan itse nostavat esille. Tämä lisää oppilaiden osallisuuden tunnetta ja motivaatiota harjoituksia kohtaan. Oppimista syventävän riittävän toiston varmistamiseksi on hyvä välillä palata jo tuttuihin harjoituksiin ja varioida niitä tarpeen mukaan. Taitomerkin suorittaminen osana tavallista kouluarkea mahdollistaa hetkiä, jolloin ei suoriteta eikä arvioida, vaan jokainen riittää omana itsenään.