3. Mielenterveys ja sen edistäminen

Mitä on mielenterveys?

Mielenterveys on oleellinen osa terveyttä ja hyvinvointia. WHO:n määritelmän mukaan mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvissa haasteissa sekä työskentelemään ja antamaan oman panoksensa yhteisönsä toimintaan. ”Mielenterveyden edistämisen tavoitteena on tukea positiivista mielenterveyttä vahvistamalla psyykkistä hyvinvointia, osaamista ja sitkeyttä ja luomalla tukea antavia asumisoloja ja ympäristöä” (WHO 2004).

Mielenterveys elämäntaidollisena käsitteenä tarkoittaa mielenterveyden ymmärtämistä voimavarana, joka auttaa selviytymään arjessa, työskentelemään ja oppimaan uutta, tulemaan toimeen muiden kanssa sekä voimaan hyvin. Mielenterveys auttaa hallitsemaan ajoittaista ahdistusta sekä hyväksymään muutokset omassa elämässä. Näitä taitoja voi oppia ja vahvistaa kaikissa elämän vaiheissa.

"Positiivisen mielenterveyden käsitteitä on useita, mutta yhteistä niille on, että niissä korostetaan eri painotuksin yksilön

  • psyykkisiä voimavaroja (esimerkiksi taito kohdata vastoinkäymisiä),
  • vaikuttamismahdollisuuksia omaan elämään,  
  • toiveikkuutta ja elämänhallinnan tunnetta, 
  • tyydytystä tuottavien sosiaalisten suhteiden olemassaoloa sekä 
  • myönteistä käsitystä omasta itsestä ja omista kehittymismahdollisuuksista (esimerkiksi hyvä itsetunto).

Positiivinen mielenterveys voidaan nähdä eriasteisena emotionaalisena (tunteet), psykologisena (positiivinen toiminta), sosiaalisena (suhteet muihin ja yhteiskuntaan), fyysisenä (fyysinen terveys ja kunto) ja hengellisenä (elämän merkityksen tunne) hyvinvointina. 

Positiivisella mielenterveydellä on todettu olevan yhteyksiä esimerkiksi parempaan fyysiseen terveyteen, parempaan elämänlaatuun, korkeampiin koulusaavutuksiin ja positiiviseen terveyskäyttäytymiseen."

Lähde: THL 2020. Positiivinen mielenterveys.

Mielenterveyden suojatekijät

Mielenterveyttä voidaan tarkastella myös suoja- ja riskitekijöiden kautta (ks. kuva). Mielenterveyden suojatekijät ylläpitävät terveyttä sekä vahvistavat päivittäistä hyvinvointia ja toimintakykyä. Ne auttavat selviytymään vastoinkäymisissä ja kriiseissä. Suojaavat tekijät tasoittavat ja vähentävät riskien vaikutusta. Ne vahvistavat myös tunnetta oman elämän hallinnasta.