4. Tietoisuustaidot osaksi kouluarkea

Tämän päivän maailma on täynnä virikkeitä ja osin tästä syystä monelle oppilaalle on vaikea rauhoittua oppitunnilla ja keskittyä oppimiseen. Oppilaat tuntuvat usein käyvän "ylikierroksilla" jo koulupäivän alkaessa ja pitkäjänteinen työskentely on vaikeaa. Oppitunteja kannattaakin aloittaa tai päättää läsnäoloharjoitukseen tai oppitunnin keskellä voidaan pitää lyhyt hengitysharjoitus. Tällainen tuokio rauhoittaa mieltä ja kehoa, ja auttaa keskittymään oppitunnin suoritteisiin tai vaikkapa koetilanteeseen.

On tärkeää ohjata nuorta löytämään sopivia keinoja purkaa stressiä ja kuormitusta arjen keskellä. Välillä on hyvä olla ilman minkäänlaista suorittamista. Koulussakin on tärkeää raivata tilaa kiireettömyydelle ja levon hetkille. Jo pienikin pysähtyminen lataa aivoja ja kehoa auttaen niitä palautumaan. Rauhoittumisen ja tietoisuuden taidot auttavat myös tunteiden käsittelyssä ja ihmissuhteissa. Ihmiselle on luontaista toimia tilanteissa tunnepohjaisesti aivojen limbisen järjestelmän reagoidessa niihin ensimmäisenä. Otsalohko reagoi hieman hitaammin ja ohjaa käyttäytymistämme rakentavaan suuntaan, jolloin tilanne saa tulkinnan ja järki tulee toimintaan mukaan. Hengitysharjoitukset auttavat nuorta pysähtymään ja tekemään tietoisempia valintoja voimakkaidenkin tunnekuohujen vallassa. Hengitys- ja läsnäoloharjoitukset ovat avuksi myös nukahtamisessa sekä stressin purkamisessa. Ne rauhoittavat autonomisen hermoston toimintaa ja tasoittavat sykettä.

Hyvän mielen taitomerkin jokainen osio päättyy tietoisuustaitoharjoitukseen. Sen voi joko kuunnella äänitteenä tai opettajan itsensä lukemana. Samaa harjoitusta voi toistaa useamman kerran. Jos tällainen harjoittelu on ryhmälle uutta, on hyvä sietää hetken aikaa hämmennystä. Oppilaille kannattaa taustoittaa, miksi läsnäoloa on hyvä harjoitella ja mitä hyötyjä siitä on. 

Lisää valmiiksi luettuja tietoisuustaitoharjoituksia löydät esimerkiksi Oiva mieli -sivustolta: Oiva - Harjoituksia mielen ja kehon hyvinvointiin. (oivamieli.fi)