2. Digitala medier som en del av en bra vardag

Spelande, lek och kommunikation med digitala apparater har ersatt många av barnens traditionella tidsfördriv. Digitala spel och andra digitala medier är en kontinuitet till andra lekar och spel. Med deras hjälp leker man, skapar man berättelser och uttrycker sig själv, hanterar känslor, samt ingår i och sköter vänskapsrelationer.

Det är bra att diskutera med vårdnadshavare om de positiva och negativa inverkningar den digitala median har på välmående, och stöda familjer i att finna en balans i den digitala vardagen. Vad är en lämplig mängd användningstid av digitala medier per dag? Varför har spel, filmer och applikationer för sociala medier åldersgränser? Varför är det viktigt att för vårdnadshavare vara intresserad och diskutera spel och annan användning av digitala medier med barnet? Hur ska man agera, om barnet stöter på innehåll som är skadligt för utvecklingen? Hurdana gemensamt överenskomna regler har familjen? Hurudana regler skulle det vara bra att ha sinsemellan i klassen?

I digital media delar man glädje och framgång, där hittar man nya kompisar och där tröstar man och uppmuntrar. I spelen upplever man spänning, glädjerus av att vinna och man lär sig att tåla besvikelser. Digitala medier är också en utmärkt miljö för att lära sig känslo- och kompisfärdigheter.

Å andra sidan möjliggör digitala medier att utelämna någon ur gruppen, nedslående kommentarer, hatspråk och att dela innehåll som är skadligt för utvecklingen. Det är viktigt att vårdaren visar positivt intresse för barnets användning av digital media, så att barnet vågar berätta även när upprörande eller hemska saker påträffas. Vårdarens uppgift är också att vägleda barnet i ansvarsfull och empatisk användning av digitala medier.

Oro beträffande användningen av digitala medier har blivit vanligare bland föräldrarna. Det finns orsak till att bli orolig, om medieanvändningen påverkar utförande av hemuppgifter, ork, känsloliv, eller om familje- eller kompisrelationerna försämras. Genom att övervaka användningen av digitala medier samt följa åldersgränserna för spel och filmer säkerställer man att barnen inte kommer i kontakt med innehåll som är olämpligt med tanke på deras utvecklingsskede. I familjen är det också viktigt att tillsammans skapa regler om hur mycket tid man tillbringar med digital media, samt att man avslutar användningen av digital media i god tid innan läggdags.

Det är viktigt för uppfostrarna att försäkra sig om att vardagens bitar är i balans. För många är användning av media är ett viktigt sätt att slappna av. Det är emellertid ändå bra att se till, att barnet dagligen får tillräckligt mängd motion, möten ansikte mot ansikte med kompisar och familjen, regelbundna måltider samt tillräckligt med nattsömn. Dessa är speciellt viktiga för barns utveckling och välmående.

Källa: Må bra tillsammans. Handbok för främjande av lågstadieelevers psykiska hälsa. MIELI Psykisk Hälsa Finland rf.