1. Själkännedom

Hur kommer en god självkänsla till synes hos ett barn?

Självkänslan inverkar på den psykiska hälsan, välbefinnandet och interaktionen med andra. Skolan har stor inverkan på utvecklingen av ett barns självkänsla. Barn- och ungdomsåren har en särskild betydelse för utvecklingen av självkänslan. Man kan säga att barnet är ett träd och självkänslan är trädets stam. Om trädet får växa under goda förhållanden utvecklar det en stark stam och stadiga grenar.

En elev med god självkänsla har en inställning av förhoppningsfull tillit till sig själv, sin omgivning och sin framtid. En god självkänsla ger eleven lov att vara sig själv, leka i lugn och ro, uttrycka sin åsikt och även lyssna på andras åsikter. En god självkänsla hjälper barnet att fokusera på sina egna målsättningar och göra val som stämmer överens med barnets egna värderingar. När eleven är i balans med sig själv har hen inget behov av att sätta sig på andra.

Självkänsla är inte detsamma som ett yttre självsäkert uppträdande eller socialt mod. Självkänsla är inte heller ren självsäkerhet och att se sig själv i positiv dager. Självkänsla är i stället till exempel en känsla av att vara bra och betydelsefull för vuxna och barn i den närmaste kretsen.

Att ha självkänsla innebär att man har självförtroende och sätter värde på sig själv, ser sitt liv som värdefullt och unikt, har förmåga att sätta värde på andra människor samt förmåga att uthärda misslyckanden och besvikelser. Självkänslan påverkar en persons agerande och beslut. Följderna av agerandet påverkar i sin tur självkänslan. Storleken på en persons självförtroende kan variera inom olika områden av livet.

Källa: Må bra tillsammans. Handbok för främjande av lågstadieelevers psykiska hälsa. MIELI Psykisk Hälsa Finland rf.