1. Itsetunto ja koulun vaikutus

Miten hyvä itsetunto näkyy lapsessa?

Itsetunto ei ole sama asia kuin ulkoinen itsevarma esiintyminen tai sosiaalinen rohkeus. Se ei myöskään ole pelkkää itsevarmuutta ja itsensä näkemistä myönteisessä valossa. Sen sijaan itsetunto on esimerkiksi tunnetta, että on hyvä, merkityksellinen lähipiirinsä aikuisille ja lapsille. Se on itseluottamusta ja itsensä arvostamista, oman elämän näkemistä arvokkaana ja ainutkertaisena, kykyä arvostaa muita ihmisiä sekä epäonnistumisten ja pettymysten sietämistä. Itsetunto vaikuttaa ihmisen toimintaan ja hänen ratkaisuihinsa. Toiminnan seuraukset taas vaikuttavat itsetuntoon. On hyvä tiedostaa, että ihmisen itseluottamuksen määrä voi vaihdella eri oppiaineissa ja elämän eri alueilla.

Lapsi, jolla on hyvä itsetunto, suhtautuu toiveikkaan luottavaisesti itseensä, ympäristöönsä ja tulevaisuutensa. Hyvä itsetunto antaa oppilaalle luvan olla oma itsensä, leikkiä rauhassa, ilmaista tunteitaan ja ajatuksiaan sekä kuunnella toistenkin mielipiteitä. Hyvä itsetunto on itseluottamusta ja itsearvostusta sekä epäonnistumisten ja pettymysten sietämisessä. Itsetuntemus on terveen itsetunnon edellytys. Itsetuntemuksen kautta opitaan kuuntelemaan omaa kehoa, omia tunnereaktioita ja luontaisia tapoja toimia.

Koulu vaikuttaa itsetunnon kehittymiseen

Itsetunto kehittyy vuorovaikutuksessa. Siksi on ratkaisevaa, että lapsi kokee kuuluvansa ryhmään. Ryhmän ulkopuolelle jääminen vaikuttaa itsetuntoon heikentävästi. Koulussa turvallinen luokkayhteisö on paras itsetunnon kasvualusta. Oppilaan kohtaamisella, onnistumisiin ja vahvuuksiin keskittymällä, luokan ilmapiirin luomisella ja sosiaalisten tilanteiden ohjauksella opettaja voi rakentaa hyväksyvää ja kannustavaa luokka- ja kouluyhteisöä. Opettajan sanallinen ja sanaton palaute vaikuttavat siihen, miten oppilas arvioi itseään, ominaisuuksiaan ja taitojaan. Opettajan arvostava ja lämmin katse vahvistaa lapsen luottamusta itseensä.

Itsetunto vaikuttaa mielenterveyteen, hyvinvointiin ja vuorovaikutukseen toisten kanssa. Koulun vaikutus lapsen itsetunnon kehittymiseen on merkittävä. Lapsuuden ja nuoruuden vuosilla on itsetunnon kehityksen kannalta oma erityinen merkityksensä. Voidaan sanoa, että lapsi on puu ja itsetunto on puun runko. Jos puu saa kasvaa hyvissä olosuhteissa, sille kehittyy vahva runko ja tukevat oksat.