1. Hyvän mielen taitomerkki osana koulun mielenterveyttä edistävää työtä


Tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen tähtäävät kouluohjelmat vähentävät masennusta, aggressiivista ja impulsiivista käytöstä sekä kiusaamista. (Durlak & al. 2011)


Mielenterveystaitoja Hyvän mielen taitomerkeillä

Hyvän mielen taitomerkki -kokonaisuus on kehitetty peruskoululaisten mielenterveystaitojen harjaannuttamiseen yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin ja MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kanssa.

Kokonaisuus koostuu opetussuunnitelman mukaisista mielen hyvinvointiin liittyvistä tiedoista ja taidoista. Tietosisältö on esitelty ikätasoisesti ja esimerkkien avulla. Harjoitukset toteutetaan yksin tai ryhmässä. Sisällöissä on myös kotitehtäviä ja esimerkkejä taitojen harjoitteluun arjen tilanteissa. Kun aihe on käyty läpi ja taitoa harjoiteltu, opettaja antaa oppilaalle luvan merkitä tavoite suoritetuksi.

Opettaja saa kokonaisuudesta valmista aineistoa opetussuunnitelmaan kirjattujen mielenterveystaitojen tavoitteelliseen opettamiseen. Merkkien sisällöt tukevat mm. tunne- ja vuorovaikutustaitojen omaksumista, itsetuntemusta, ryhmässä toimimista ja mielenterveyden ylläpitämistä arjessa.

OPETTAJALLE -otsikon takaa löytyy lisätietoa, lähteitä ja kirjallisuutta sekä hyödyllisiä linkkejä. Keskeisimmät lähteet ovat MIELI Suomen Mielenterveys ry:n aineistot Hyvää mieltä yhdessä - Käsikirja alakoululaisen mielenterveyden edistämiseen sekä Hyvän mielen koulu - Mielenterveystaitoja yläkouluun. Parhaimmillaan säännöllinen mielenterveystaitojen vahvistaminen parantaa niin oppilaan, luokkayhteisön kuin myös opettajan hyvinvointia.  

Mielenterveystaidot opetussuunnitelmassa

  • Perusopetuksen opetussuunnitelman (2014) yleisissä osissa painotetaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. Opettajan tulee seurata ja tukea jokaisen oppilaan hyvinvointia.
  • Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot on yksi seitsemästä laaja-alaisesta, oppiaineita integroivasta osaamisalueesta, ja siinä opetellaan toimimista oman ja yhteisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden puolesta. Vuosiluokkien 3-6 sisältöihin kuuluvat mm. tunne- ja sosiaaliset taidot sekä vastuu oppimisympäristön siisteydestä, viihtyisyydestä ja ilmapiiristä. Yksityisyyden ja henkilökohtaisten rajojen suojaamisen merkityksestä keskustellaan ja opitaan siihen liittyviä toimintatapoja. Oppilaat tutustuvat myös kestävään kuluttamiseen ja säästäväisyyteen.
  • Mielenterveystaitoja opetetaan yläkoulussa terveystieto-oppiaineessa ja alakoulussa terveystiedon sisällöissä ympäristöopin oppiaineessa. Vuosiluokilla 3-6 oppilaita kannustetaan toimimaan hyvinvointia ja turvallisuutta edistäen ja itseään suojellen arjessa. Oppilaat harjoittelevat ryhmässä toimimista erilaisissa yhteisöissä sekä pohtivat erilaisten vuorovaikutustilanteiden ja yhteisöjen merkitystä hyvinvoinnille. Oppilasta innostetaan ilmaisemaan itseään ja kuuntelemaan muita sekä hänen valmiuksiaan tunnistaa, ilmaista ja säädellä tunteitaan tuetaan. Oppilas harjoittelee tunnistamaan oman kehon ja mielen viestejä sekä tiedostamaan omia ajatuksia, tarpeita, asenteita ja arvoja. Turvataitoja harjoitellaan esimerkiksi seuraavilla osa-alueilla: päihteet, kiusaamisen ja väkivallan ehkäisy, fyysinen ja henkinen koskemattomuus.
  • Lisäksi mielenterveyttä tukevia taitoja opetetaan useissa oppiaineissa, kuten uskonnon, elämänkatsomuksen, äidinkielen ja kirjallisuuden sekä liikunnan ja muiden taito- ja taideaineiden oppiaineissa.

Opettaja mielenterveyden edistäjänä

Opettajat ovat keskeisessä asemassa mielenterveystaitojen opettamisen lisäksi turvallisen koulu- ja luokkayhteisön luomisessa. Koulun arki tuo lapsen elämään säännöllisyyttä, pysyvyyttä, rutiineja, rajoja ja tuttuja aikuisia. Opettajat voivat luoda toiveikasta ilmapiiriä, jossa iloitaan elämän pienistä asioista. Lämminhenkinen ja tukea antava luokkayhteisö on paras ympäristö niin mielenterveystaitojen oppimiselle kuin pettymysten ja ristiriitojen käsittelyllekin.

Opettajan kyky ilmaista kullekin oppilaalle hyväksyntää ja kiintymystä katsein, elein ja sanoin rakentaa emotionaalisen turvallisuuden perustaa. Opettaja välittää tunteen siitä, että lapsi on riittävä ja arvokas luokkayhteisön jäsen. Opettaja valaa oppilaaseen uskoa siitä, että tämä osaa ja selviytyy eteen tulevista haasteista. Tällä kaikella on suuri merkitys oppilaan mielenterveydelle nyt ja tulevaisuudessa.