FÖR LÄRAREN: Värden och attityder
FÖR LÄRAREN: Värden och attityder
1. Värden och attityder
Värden styr ens val, beteenden och reaktioner i interaktionssituationer. Värden är saker som man anser vara bra, viktiga och nödvändiga i sitt liv. De har sin grund i den kultur och det samhälle vi lever i och som vi antar under våra liv. Grunden för en den ungas värden läggs redan hemma, i fritidsaktiviteter och från det stimuli de får från vuxna. När den unga lösgör sig från sina föräldrar börjar hen reflektera närmare över sina egna värden. Ett meningsfullt liv består av olika saker för olika personer. Värden förmedlas i handlingar och förverkligas ständigt i individens vardagliga val. Det är dock ingen självklarhet att värderingarna skulle synas i ens handlingar. Man kan också göra val i varda - gen som strider mot ens egna värden. När man är medveten om sina egna värden är det också lättare att uppnå sina mål.
Värden i skolan
Skolan är en viktig värdegemenskap för de unga. Ungdomar snappar lätt upp omgivningens attityder angående vad som respekteras och vad som inte respekteras. Skolans gemensamma sätt att lösa konfliktsituationer eller interaktion i gemenskapen förmedlar ungdomar information om skolans värden. Hur vuxna agerar kommunicerar värden och attityder till eleverna, till exempel gällande könsroller, mångfald eller till exempel brådska. Konsekventa åtgärder talar också om värden. Värden återspeglas i skolans regler, verksamhetsmodeller och strukturer, informationsflöde och evenemang. I vilka typer av saker och evenemang investeras tid och innehåll? Är de unga involverade i planeringen och vilken tonvikt läggs på gemenskapen eller till exempel konst och kultur?
Föreställningarna bakom attityderna
Vi har alla någon form av attityder och fördomar. Attityd är en benägenhet att reagera antingen på ett accepterande eller ett avvisande sätt mot en person, en situation eller sak. En attityd formas ofta av föreställningar som uppkommit ur erfarenheter och uppfattningar. Ibland utformas föreställningar till stereotyper och skapar en generaliserande bild av en viss grupp eller individ. Attityder och fördomar återspeglas i vårt beteende – till exempel i hur vi pratar med varandra och beter oss mot varandra. Attityder gällande exempelvis psykisk hälsa och störningar hos den psykiska hälsan, påverkas också av samhällets strukturella faktorer och kulturella värden.
Kunskap ökar förståelse
Förutsättningen för att bryta ner fördomar är att identifiera och medge de egna fördomarna. Många attityder är också ofta omedvetna. Attityderna kan påverkas genom att öka kunskapen om ämnet, att ta reda på fakta och att lära känna olika människor. Genom att stärka gemenskapen ökas också toleransen. Det är bra att vara uppmärksam på hur man bemöter varandra i korridoren och hur man upplever samhörighet. Och på vilka sätt ger man i skolgemenskapen utrymme för dem som är annorlunda? I skolan är det viktigt att prata om attityder, diskriminering och upplevelser av att vara utomstående.
Källa: Pesonen, A., Nurmi, R. & Hannukkala, M. 2022. En välbefinnande skola. MIELI Psykisk Hälsa Finland rf