1. Respektera din kropp

Kropp och sinne i förändring

Tonåren är ofta en utmanande tid inom många områden mitt i tumultet av uppväxt och utveckling; den unga måste anpassa sig till förändringar inte bara i sitt eget sinne och sin kropp utan också i de omgivande förhållandena, såsom mänskliga relationer. Förändringarna kan vara förvirrande och orsaka rastlöshet. Den unga funderar över meningen med livet och värden, samt frågor gällande livssyn. Under ung - domstiden växer självkännedomen, och självreglering och färdigheter i problemlösning övas. Kognitiva färdigheter utvecklas också när tänk - ande, lärande och förståelse ökar. Kroppsbilden för en ung person förändras och upplevelsen av sig själv varierar. Att jämföra sig med andra unga är vanligt och självmedvetenheten ökar. Oro och osäkerhet kan uppstå om ens egen utveckling äger rum tidigare eller senare än för kamraterna, eller om ens egna preferenser och önskemål skiljer sig från närståendes tankar. Är jag annorlunda än andra? Duger jag?

Självkännedom och bestämdhet med trygghetsfärdigheter

Utvecklingen under ungdomstiden inkluderar också att strukturera, acceptera och ta kontroll över sin egen sexualitet. En ung persons sexualitet och identitet utvecklas med hjälp av både ökad kunskap och förståelse, och ge - nom emotionella och biologiska förändringar. Till sexualiteten hör reflektioner över värden, skillnader och likheter, och identitet. Sexualiteten utgör en stark del av utvecklingen av självkännedomen och självkänslan, självacceptansen samt skapandet och upprätthållandet av mänskliga relationer. I ungdomen är kompisrelationer särskilt viktiga. Genom vänskapsförhål - landen och de första parförhållandena lär den unga sig också nya saker om sig själv. Det kan vara svårt för en ung person att beskriva vilka önskemål som är deras egna och vilka förväntningar som kommer från vänkretsen eller partnern. I förhållanden lär man sig interaktionsfärdigheter såväl som intimitet, egna gränser och att visa omtänksamhet. Det är viktigt för vuxna att stärka den ungas självkänsla och stödja hen i att uppfatta sina egna gränser och att vägleda hen att respektera andras gränser. Man kan till exempel diskutera med ungdomarna om hur ett bra vänskaps- eller par - förhållande är och vilken typ av interaktion som ingår i detta. Nya typer av mänskliga relationer väcker också nya känslor; hur hanteras svartsjuka eller hur kan man gräla på ett konstruktivt sätt? Trygghetsfärdigheter relaterade till emotionella färdigheter, interaktion och säkerhet hjälper till att skapa trygga mänskliga relationer och identifiera hotfulla situationer. Genom att öva på färdigheterna lär man sig sätt att agera i hotfulla situationer, samt be - stämdhet att hålla fast vid sina egna rättigheter. Trygghetsfärdigheter skyd - dar väsentligt den psykiska hälsan och stöder utvecklingen av en säker och sund sexualitet. Trygghetsfärdigheter är en del av läroplanen och är också en viktig del av mediefostran.

På känslornas scen

Fysisk utveckling och emotionell mognad sker vanligtvis inte hand i hand för den unga, utan fysisk utveckling ligger ofta före emotionell utveckling. Olika stimuli tumlar runt i den ungas sinne och den unga försöker upprätthålla sin känsla av kontroll genom olika skyddsmetoder. Detta kan manifestera sig som starkt svartvitt tänkande och absoluthet. Dramatisering är också ofta en del av ungdomen. Det ger den unga en extern ”scen” för att hantera sinnets konflikter när interna metoder ännu inte finns tillgängliga. Den unga lösgör sig ifrån sina föräldrar och får behov att vara självständig och oberoende. Samtidigt behöver och saknar den unga ännu sina föräldrars stöd och trygg - het. På grund av denna interna kamp kan den unga personen ofta ifrågasätta gränser, kritisera vuxna, dölja saker och gnabbas lätt. Ju mer den unga utmanar och gör uppror, desto starkare bör den vuxna vara till stöd för den unga.

Samvaro och acceptans

Stöd från skolans vuxna kan spela en betydande roll i ung - domens uppväxttumult och i att hitta sin egen plats. Den vuxna fungerar som modell för och förstärker korrekta handlingar och ger ord för känslor. Samvaro utan bråd - ska, tålamod och förståelse signalerar acceptans för den unga och stärker hens självkänsla. De unga har olika bakgrund och omgivning och det stöd de får hemifrån kan variera kraftigt. Skolan kan se till att varje ung person får stöd för att bygga sin egen identitet, liksom jämlik information och stöd i teman relaterade till deras egen tillväxt och utveckling. Det är viktigt att uppmuntra unga människor att lita på sig själva och att genuint vara sig själva. För att bygga en ung persons självuppfattning är det viktigt att hen kan bygga sin identitet på egen hand, lyssna på sig själv och få stöd från sin omgivning.

Källa: Pesonen, A., Nurmi, R. & Hannukkala, M. 2022. En välbefinnande skola. MIELI Psykisk Hälsa Finland rf