1. Hur används materialet Körkort i psykisk hälsa?

Skolprogram som syftar till att stärka känslo- och interaktionsfärdigheter minskar depression, aggressivt och impulsivt beteende samt mobbning. (Durlak m.fl. 2011)

Studier visar att man bäst lär sig färdigheter inom psykisk hälsa, såsom känslo- och interaktionsfärdigheter, med ett regelbundet och långsiktigt program. Helheten Körkort inom psykisk hälsa består av en enhetlig väg för lärandet av färdigheter inom psykisk hälsa och läromedel för allt från den första undervisningen till högstadiet. Färdigheterna inom psykisk hälsa grundar sig på läroplanen och bl.a. teorier som omfattar psykisk hälsa (Corey Keyes 2005, 2007).

När används Körkort i psykisk hälsa?

I högstadiet kan körkortshelheten behandlas till exempel på klasshandledarnas lektioner, på olika läroämnens lektioner såsom hälsokunskap, inom området Vardagskompetens som hör till mångsidig kompetens, som en del av branschöverskridande lärandehelheter, studiehandledning, elevvården och lektioner och temadagar som hålls av yrkesfolk (läs kapitel 2).

Uppföljning av framskridandet

Elevens självutvärdering av sina egna färdigheter stöder lärandet. Det lönar sig att åt eleverna skriva ut målförteckningen med mål som kan kryssas för (kapitel 4). Efter att man gått igenom och övat en färdighet ger läraren eleven tillåtelse att markera målet som utfört. När man har uppnått alla mål kan läraren skriva ut diplomet Körkort i psykisk hälsa (kapitel 5), som eleven om hen vill kan använda till exempel när hen söker sommarjobb.

Användningen av läromedlet

Kunskaper och färdigheter övas med hjälp av diaserier som är utarbetade för att vara anpassade till åldersnivån och praktiska. Läraren ska titta igenom diaserien innan lektionen och välja innehåll och övningar som hen vill fokusera på. Det är inte viktigt att hinna med allt i alla grupper: grupperna samtalar olika mycket och har olika utvecklingsnivåer. Till exempel är en del av övningarna i avsnittet Respektera din kropp lämpliga för alla och en del för niondeklassare som över färdigheter i parförhållanden.


Diaserierna känns igen av H5P- och paketsymboler. Diaserierna BEKANTA DIG I GRUPP är avsedda att vara lärarledda. Diaserierna BEKANTA DIG ENSAM fungerar också som elevens självständiga arbetsuppgifter och hemuppgifter. Vissa diaserier har hjälpfrågor bakom ?-symbolen, ytterligare information som är avsedd för eleverna bakom i-symbolen och ytterligare information för lärarna bakom vimpelsymbolen. 

Beakta följande om det tekniska genomförandet:

  • Efter att ha slutfört flervalsuppgifterna återgår man till diaserien via Menyn (övre vänstra hörnet).
  • När du öppnar en länk i diaserien öppnas webbsidan i ett nytt webbläsarfönster. Diaserien blir alltså kvar under webbläsarfönstret som öppnas. När länken har visats, minimera webbläsarfönstret (stäng det inte!). Detta tar dig tillbaka till diaserien.

Teoretisk bakgrund och länkar för lärare

Bakom rubriken FÖR LÄRARE finns mer information, källor och litteratur samt användbara länkar. De viktigaste källorna är Må bra tillsammans – Handbok för främjande av lågstadieelevers psykiska hälsa samt Välbefinnande i skolan – Stärkning av färdigheterna i psykisk hälsa i högstadiet (MIELI Psykisk hälsa Finland rf). Otaligastudier om materialets effekter har gjorts.

Till otaligastudier