1. Den positiva effekten av drömmar på psykisk hälsa och stärkande av hopp

Förmågan att drömma är viktig för både ungdomars och vuxnas psykiska hälsa. Tankar och förväntningar om framtiden berättar om en positiv inställning och tillit till framtiden. Unga behöver uppmuntran och stöd för att uppnå sina drömmar, fast de skulle se ut som luftslott för vuxna. Vilka saker är viktiga för den unga? Vilka är hens styrkor och hur kan hen dra nytta av dem? En vuxen kan vägleda den unga i att sätta upp mål och göra vardagliga val.

 

Att tolerera besvikelse är en färdighet som ska övas

Det är bra att gå mot en dröm genom att dela in den i mindre mål och etappmål. Detta kan konkret övas med ungdomarna och samtidigt kan de lära sig uthållighet samt att medvetet styra sin egen verksamhet mot ett mål som är värdefullt för dem. Men drömmar förändras dock, och till livet hör också besvikelse när en viktig dröm inte uppnås. Det lönar sig att reflektera över sätt att uthärda och leva igenom även svåra besvikelser på ett säkert sätt, utan att skada sig själv eller andra.

 

Även andras drömmar är viktiga

Utgångspunkten för att acceptera olikheter är att känna och uppskatta sig själv, att hitta sin egen plats. På basis av detta är det lättare att möta och acceptera olikheter också hos andra människor. Skolans uppgift är att vägleda unga att reflektera över sina egna värden och hitta sina egna unika liv. Det är bra att lyfta fram olika framtidsförhoppningar och reflektera över varför de är viktiga för vissa. Det är viktigt att man inte bara pratar om framtiden genom förhoppningar som gäller karriär, utan att ungdomarna får drömma större om alla saker som hör till livsmiljön – även om en sådan värld som kanske inte ens existerar ännu. Till detta behövs diskussion med andra. Det lönar sig att uppmuntra unga att göra egna val utifrån de egna värdena.

 

Den vuxna skapar hopp för framtiden

Den vuxnas roll i skolan betonas särskilt när den unga inte får tillräckligt med stöd hemifrån för att planera för framtiden. Stöd från gemenskapen eller uppmuntran från endast en person som står nära är betydelsefullt när en ung planerar till exempel fortsatt utbildning eller letar efter ett nytt fritidsintresse. Den unga behöver en vuxen som tror på hen mitt i misslyckanden eller osäkerhet. Inställningen att se hopp i en föränderlig värld som man lärt sig i skolan, hjälper med att tygla klimatångest genom aktiv egen verksamhet. Skolans viktigaste uppgift är att ingjuta hopp och förtroende i stunder när förväntningarna och trycket för framtiden kanske är som störst.