2. Psykisk hälsa i läroplanen

Skolans vuxna som främjare av den psykiska hälsan

Enligt Världshälsoorganisationen WHO arbetar alla medlemmar i skolgemenskapen i hälsofrämjande skolor för välbefinnande. Skolans vuxna spelar en nyckelroll för att skapa en trygg skol- och klassgemenskap. Skolvardagen för med sig regelbundenhet, permanens, rutiner, gränser och bekanta vuxna i den ungas liv. Lärarna kan skapa en hoppfull atmosfär där man gläder sig över de små sakerna i livet. En varm och stödjande klassgemenskap är den bästa miljön för att lära sig både färdigheter inom psykisk hälsa och för att hantera besvikelser och konflikter.

Förmågan hos skolans vuxna att uttrycka acceptans och uppskattning av varje elev med blickar, gester och ord bygger en grund för emotionell trygghet. Den vuxna förmedlar känslan av att eleven är en tillräcklig och värdefull medlem i klassgemenskapen. Den vuxna ingjuter tilltro hos eleven att hen kan och att hen klarar framtidens utmaningar. Allt detta är av stor betydelse för elevens psykiska hälsa nu och i framtiden.

 

Färdigheter inom psykisk hälsa i läroplanen

I de allmänna delarna av läroplanen för den grundläggande utbildningen (2014) betonas främjande av hälsa och välbefinnande. Läraren ska övervaka och stödja varje elevs välbefinnande.

 

Vardagskompetens är ett av de sju integrerade delområdena inom mångsidig kompetens, där man lär sig man hur man agerar för det egna och det gemensamma välbefinnandet samt trygghet. Innehållet omfattar bl.a. känslofärdigheter och social kompetens samt ansvar för renlighet, trivsel och atmosfär i läromiljön. Vikten av att skydda privatlivet och personliga gränser diskuteras och man lär sig tillvägagångssätt för detta. Eleverna bekantar sig också med hållbar konsumtion och sparsamhet.

 

I högstadiet lär man sig färdigheter inom psykisk hälsa i läroämnet hälsokunskap.

  • Målet är att eleven förstår vad resursbaserat hälsofrämjande är och vilka faktorer som stärker och äventyrar fysisk, psykisk och social hälsa.
  • Eleven lär sig betydelsen av dagsrytm, sömn, kost, motion, gemenskaper, fritidsaktiviteter och kultur för att främja hälsan och informations- och kommunikationsteknikens betydelse för hälsan och välbefinnandet.
  • Innehållen i tillväxt och utveckling betonar psykiskt välbefinnande, sexuell utveckling och trygghetsfärdigheter, byggande av identitet, självbild och självkännedom, att värdesätta och ta hand om sig själv samt vikten av familj och närstående.
  • Eleven utvecklas i interaktionsfärdigheter, att uttrycka och reglera känslor, att känna igen kroppens och sinnets signaler, samt förmågan att hantera olika stress-, konflikt- och krissituationer. Eleven övar också på att identifiera sina egna värden och attityder.

Dessutom lär man sig färdigheter som stöder den psykiska hälsan i flera läroämnen, såsom religion, livsåskådning, modersmål och litteratur samt gymnastik och andra konst- och färdighetsämnen.