4. Medveten närvaro som en del av skolvardagen

Dagens värld är full av stimuli och därför är det svårt för många elever att lugna sig på en lektion och fokusera på lärandet. Eleverna verkar ofta gå ”på övervarv” redan i början av skoldagen och det är svårt att arbeta långsiktigt. Det lönar sig att inleda eller avsluta lektioner med en närvaroövning, eller så kan man hålla en kort andningsövning mitt i lektionen. En sådan här paus lugnar sinnet och kroppen och hjälper med att fokusera på lektionens prestationer eller till exempel en provsituation.

Det är viktigt att vägleda den unga i lämpliga sätt för att lätta på stress och belastning mitt i vardagen. Ibland är det bra att vara utan någon form av prestation. Även i skolan är det viktigt att se till att det finns utrymme för ögonblick av lugn och vila. Även en liten paus laddar hjärnan och kroppen och hjälper dem att återhämta sig. Lugnande färdigheter och medveten närvaro hjälper också till med känslomässig hantering och i mänskliga relationer. Det är naturligt för en person att handla känslomässigt i situationer när hjärnans limbiska system svarar på dem först. Pannloben reagerar lite långsammare och riktar vårt beteende i en konstruktiv riktning, så att situationen kan tolkas och förståndet kommer med i situationen. Andningsövningar hjälper den unga att stanna upp och göra mer medvetna val även då hen upplever intensiva känslor. Andnings- och närvaroövningar är också bra för att somna och lindra stress. De lugnar det autonoma nervsystemet och jämnar ut pulsen.

Varje avsnitt i Körkort i psykisk hälsa avslutas med en övning i medveten närvaro. Man kan antingen lyssna på den som inspelning eller så kan läraren läsa den. Samma övning kan upprepas flera gånger. Om dylika övningar är nya för gruppen är det bra att stå ut med kaos ett tag. Det är värt att ge en bakgrund till eleverna varför det är bra att öva närvaro och vilka fördelar övningarna har. 

Mera information och övningar: Det välmående och lärande sinnet